متاسفانه چاقی در افراد میتونه زمینه ی بسیاری از بیماری ها باشه. چاق، به افرادی گفته میشه که وزن بدنشون نسبت به قد و جنسیت اونا از حد خاصی بیشتره. این حد توسط BMI مشخص شده. معمولا اگر عدد BMI بیشتر از 30 برآورد بشه فرد دچار عارضه چاقیه. عوارض چاقی و اضافه وزن مخصوصا اگر این اضافه وزن به عنوان چربی در قسمت های مختلف انباشته بشه میتونه بسیار خطرناک باشه. بیاین با هم درباره ی بعضی از عوارض چاقی که ممکنه برای یک فرد چاق مشکل ساز بشن صحبت کنیم.

 

1. مشکلات تنفسی

هر چه توده ی چربی بیشتر باشه، ماهیچه ها و شش ها کار سخت تری برای دم و بازدم در پیش دارن. چربی اطراف بالاتنه مانع از باز شدن شش ها  به طور کامل میشن. به همین دلیل اکسیژن کافی توسط شش ها جذب نمیشه و فعالیت های ساده مانند بالا رفتن از پله یا سراشیبی شمارو به شدت خسته میکنه و بیماری های تنفسی قبلی مانند آسم رو تشدید میکنه.

 

2. کبد چرب

از دیگر عوارض چاقی و اضافه وزن بیماری کبد چربه. همینطور که از اسم بیماری مشخصه، وقتی اتفاق می افته که چربی درون کبد ذخیره بشه. چربی اضافه در کبد باعث بوجود آمدن التهاب و از بین رفتن بافت کبد و در آخر به بیماری ضعف و نارسایی کبد که به اون سیروز کبدی میگن منجر میشه. این عارضه بیشتر در میان سالی اتفاق می افته.

 

3. استئوآرتریت یا سایش مفاصل

هر چه وزن بیشتر بشه، فشار وارده روی مفاصل و غضروف ها بیشتر میشه. این فشار بیشینه باعث سایش مفاصل و در نتیجه درد و خشکی در ناحیه ی مفصلی میشه. کاهش 5 درصد از وزن بدن میتونه فشار زیادی رو از روی مفاصل، ستون فقرات و زانوها کم کنه. برای کاهش وزن یک رژیم غذایی مناسب به همراه برنامه ی تمرینی میتونه بهترین گزینه باشه.

مقاله ی لاغری بدون ورزش میتونه بهتون کمک کنه که بدون تحرک زیاد و با رعایت رژیم غذایی لاغر بشین.

 

4. عارضه کلسترول بالا

اگر فردی مستعد چاقی باشه که این استعداد توسط ژن فرد مشخص میشه، باید به رژیم غذایی و تحرک داشتن اهمیت بیشتری بده. خوردن غذاهای چرب و ناسالم باعث افزایش کلسترول مضر (LDL) و در عین حال کاهش کلسترول مفید (HDL) میشه. علاوه بر این سطح تری گلیسرید خون نیز افزایش پیدا میکنه. خوردن میوه جات و سبزیجات در کاهش تری گلسیرید بسیار مفیده. بهتون پیشنهاد میکنم مقاله  رژیم کاهش وزن همراه با نمونه رو حتما مطالعه کنین تا بهتر بتونین مواد غذایی که به کاهش وزن کمک می‌کنن رو انتخاب کنین.

 

5. بیماری کیسه ی صفرا

اگر سطح کلسترول در بدن بیش از حد بالا بره ممکنه در کیسه ی صفرا رسوب کنه و باعث بوجود اومدن سنگ کیسه صفرا بشه. البته کاهش وزن سریع هم میتونه باعث سنگ کیسه ی صفرا بشه.

 

6. دیابت نوع 2

دیگر عوارض چاقی و اضافه وزن دیابت نوع 2 هست. افزایش بافت چربی مقاومت سلول‌های بدن رو نسبت به انسولین افزایش میده. مقدار نرمال قبلی انسولین دیگه نمیتونه قند خون رو کنترل کنه و به مقدار بیشتری انسولین نیاز داره. همین عامل باعث بالا رفتن قند خون و در نتیجه خطر ابتلا به دیابت میشه.

 

7. نقرس

افزایش اوریک اسید در بدن باعث سخت و کریستالی شدن ناخن ها میشه که باعث بوجود اومدن درد در ناحیه ی انگشتان پا، آرنج و زانو ها میشه. تحقیقات نشون داده، افزایش بافت چربی و اضافه وزن باعث افزایش اوریک اسید میشه و به همراه قند خون و کلسترول بالا بیماری نقرس رو به وجود میاره.

 

8. بیماری فشار خون

هنگامی که اندازه ی بدن بر اثر چاقی بزرگ میشه ، قلب برای رسوندن خون به اعضای مختلف بدن، باید بیشتر کار کنه در نتیجه فشار توی رگ ها افزایش پیدا میکنه و بیاری فشار خون رو بوحود میاره و حتی  ممکنه به دیواره ی رگ ها آسیب برسونه و باعث لخته شدن خون و در نتیجه سکته بشه.

 

9. گرفتگی عروق

یکی دیگه از عوارض چاقی اشباع چربی در خونه. رفته رفته چربی های اضافی در رگ ها رسوب کرده و دهانه ی رگ ها را بسته و تنگ میکنن. نرسیدن خون کافی به اعضای مختلف بدن مانند قلب و مغز باعث سکته ی قلبی یا مغزی میشه.

 

10. بیماری های کلیوی

کلیه ها وظیفه ی تصفیه خون و کمک به کنترل فشار خون رو بر عهده دارن ولی با وجود چربی های انباشته شده درون کلیه ها، نمیتونن وظیفه ی خودشون رو انجام بدن. همچنین اگر رگ‌هایی که یه کلیه ها خونرسانی میکنن، بسته بشه کلیه ها از کار می افتن. بیماری های بوجود اومده از کلیه ها میتونه ترکیبی از دیابت و فشار خون بالا رو به همراه داشته باشه.

 

11. توقف مجرای تنفسی در خواب

توقف تنفس توی خواب در افراد چاق، مخصوصا در افرادی که در خواب خور خور میکنن، بیشتر دیده میشه. وزن زیاد ممکنه باعث مسدود شدن مسیرهای هوایی ریه ها، در نتیجه توقف تنفس در زمان خواب بشه که این عاملیه که از خواب خوب شب جلوگیری میکنه. عدم خواب کافی در شب نیز چرت زدن و کسلی در روز رو به دنبال داره. اگه توجه کرده باشین افراد بسار چاق معمولا در طول روز در حال چرت زدن هستن و حوصله ای برای انجام کارها ندارن.

 

12. سرطان

در بانوان سرطانی که ممکنه بر اثر چاقی به وجود بیاد، خودشو به عنوان سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان تخمدان، سرطان گردن رحم و سرطان کیسه ی صفرا نشون میده و در آقایون دارای اضافه وزن به صورت سرطان های کولون(روده بزرگ) و رکتوم (بیرون زدگی روده)و پروستات بروز پیدا میکنه. پس شدیدا مراقب بیماری‌های به وجود آمده از اضافه وزن باشید و زودتر برای کاهش وزن اقدام کنید. (منبع)