سلولیت وضعیتی است که در آن پوست ظاهری برآمده و گود مانند دارد. در واقع سلولیت در زمانی رخ میدهد که نواحی خاصی از چربی توسط بافت همبند، به سمت بافتهای عمیقتر کشیده میشوند. در این مقاله دلایل سلولیت را معرفی و راهکارهای درمان آن را بررسی خواهیم کرد.
سلولیت:
سلولیت به دلیل تجمع زیاد چربی در پوست ایجاد میشود، از آنجایی که توزیع چربی در زنان بیشتر از مردان است، بنابراین زنان بیشتر از مردان به سلولیت مبتلا میشوند؛ همچنین برخی از زنان بیشتر از سایرین مستعد ابتلا به سلولیت هستند. در واقع میزان سلولیت شما و درصد ابتلا به آن، میتواند به ژن، میزان چربی بدن و سن شما بستگی داشته باشد.
علاوه بر آن، ضخامت پوست شما نیز میتواند به ظاهر سلولیت تاثیر بگذارد. با اینکه سلولیت به دلیل تجمع چربی در زیر پوست ایجاد میشود، اما همانطور که در مقاله نکات علمی تغذیهای و تمرینی برای عضله سازی در خانه نیز گفتیم، افراد لاغر نیز میتوانند به سلولیت دچار شوند.
معمولا سلولیت در نواحی زیر دیده میشود:
- باسن
- ران
- شکم
هنگام به وجود آمدن سلولیت، فیبرهای کلاژن بین پوست و عضله، چربی زیر پوست را به چند تیکه جدا میکنند. با افزایش سن، میزان ابتلا به سلولیت نیز افزایش مییابد و پوست نازکتر میشود و خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهد. این موضوع باعث میشود که بافتهای همبند موجدار زیر آن نمایان شوند.
در ادامه درجات سلولیت و دلایل سلولیت را خواهیم گفت.
درجات سلولیت:
در یکی از مطالعات انجام شده، درجات ابتلا به سلولیت طبقه بندی شده است. بر اساس این طبقه بندی:
- درجه 1 یا خفیف: ظاهری شبیه به پوست پرتقال با بین 1 تا 4 فرو رفتگی سطحی که ظاهری کمی پیچیده یا افتادگی در پوست وجود دارد.
- درجه 2 یا متوسط: بین 5 تا 9 فرو رفتگی با عمق متوسط و ظاهری پنیر مانند در پوست.
- درجه 3 یا شدید: ظاهری تشک مانند با 10 فرو رفتگی عمیق یا بیشتر در پوست.
دلایل سلولیت:
با اینکه علت دقیق سلولیت ناشناخته است، اما به نظر برخی متخصصان، سلولیت ناشی از تعامل بین بافت همبند در لایه پوستی است، که در زیر پوست قرار دارد و چربی در زیر آن است. در زنان، سلولهای چربی و بافت همبند به صورت عمودی در لایهی پوستی قرار گرفتهاند. طبق تحقیقات انجام شده، اگر سلولهای چربی به داخل لایه پوست بیرون بزند، سلولیت به وجود میآید. در مردان، بافت دارای ساختار متقاطع است، این موضوع توضیح میدهد که چرا مردان نسبت به زنان کمتر به سلولیت مبتلا میشوند.
برخی از دلایل سلولیت عبارتند از:
1_ عوامل هورمونی و سن:
اولین مورد از دلایل سلولیت عوامل هورمونی و سن میباشد. احتمالا هورمونها نقش مهمی در ایجاد سلولیت دارند. در واقع طبق نظر متخصصان، هورمونهای استروژن، انسولین، نورآدرنالین، هورمونهای تیروئید و پرولاکتین، میتوانند باعث ایجاد سلولیت شوند.
یکی از نظریهها درباره تاثیر هورمون استروژن بر میزان سلولیت در زنان این است که، زنان در دورهای که نزدیک به یائسگی هستند، جریان خونشان به بافت همبند زیر پوست کاهش مییابد. گردش خون کمتر به معنای اکسیژن کمتر در بدن است و در نتیجه کلاژن کمتر تولید میشود.
این عوامل باهم ترکیب میشوند تا رسوبات چربی را بیشتر نمایان کنند. همانطور که چربی زیر پوست از طریق بافت همبند ضعیف بیرون زده، اثر فرو رفتگی یا همان سلولیت به وجود میآید.
از طرفی دیگر افزایش سن نیز باعث میشود که پوست حالت ارتجاعی کمتری داشته باشد، نازکتر شود و احتمال افتادگی آن بیشتر شود.
2_ ژنتیک:
دومین مورد از دلایل سلولیت، ژنتیک است. در واقع برای ایجاد سلولیت ژنهای خاصی مورد نیاز است؛ عوامل ژنتیکی را میتوان با سرعت متابولیسم، توزیع چربی در زیر پوست، نژاد و سطوح گردش خون مرتبط دانست. همه این موارد میتوانند بر میزان سلولیت تاثیر بگذارند.
3_ سبک زندگی و تغذیه:
سومین مورد از علل سلولیت، سبک زندگی و تغذیه میباشد. با اینکه سلولیت تنها توسط ترکیبات سمی ایجاد نمیشود، اما پیروی از یک سبک زندگی سالم میتواند به کاهش سلولیت نیز کمک کند.
در واقع احتمال بروز سلولیت در افرادی که چربی و کربوهیدرات زیاد، و نمک و فیبر کمی مصرف میکنند زیاد است. همچنین به نظر میرسد که سلولیت میان افرادی سیگاری، کسانی که ورزش نمیکنند و کسانی که برای مدت طولانی یک جا مینشینند یا میایستند شیوع بیشتری دارد.
راهکارهای پزشکی برای درمان سلولیت:
برخی از تحقیقات نشان دادهاند که روشهای پزشکی زیر نیز میتوانند برای کاهش و یا درمان کلی سلولیت مناسب باشند:
1_ امواج صوتی:
امواج صوتی یکی از راهکارهای درمان سلولیت است. در این روش درمانی، ارتعاشی به بافت در جاهایی که سلولیت وجود دارد وارد میشود. این ارتعاش به تحریک و افزایش تولید کلاژن، بهبود ظاهر و انعطاف پذیری پوست کمک میکند. این روش درمانی ممکن است موثر باشد، اما توجه داشته باشید که ممکن است چندین جلسه طول بکشد.
2_ لیزر و فرکانس رادیویی:
در این روش درمانی، پزشک از ماساژ بافتی همراه با فناوری فرکانس رادیویی، نور مادون قرمز و انرژی لیزر، برای درمان سلولیت استفاده میکند. همچنین ممکن است در این روش درمانی از گرما و مکش نیز استفاده شود. این روش درمانی به مدت 1 سال سلولیتهای شما را درمان میکند.
3_کرایولیپولیز:
کرایولیپولیز یک روش درمانی غیر تهاجمی است که سلولیت را با انجماد سلولهای چربی زیر پوست از بین میبرد. منجمد کردن سلولهای چربی باعث میشود سلولهای چربی پاره شده و محتویات آنها جذب بدن شود.
4_ استفاده از برخی کرمها:
برخی از تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از برخی کرمها میتواند به کاهش سلولیت کمک کند. همچنین این تحقیقات نشان دادهاند که استفاده روزانه از یک محصول حاوی کافئین، ممکن است با از بین بردن آب سلولها، ظاهر سلولیت را کاهش دهد.
با این حال طبق نظر متخصصان، استفاده از این کرمها به تنهایی نمیتواند سلولیت را از بین ببرد؛ بنابراین آنها توصیه کردهاند که همراه با استفاده از این کرمها، سبک زندگی خود را نیز بهبود بخشید.
نکته!
با اینکه ممکن است با روشهای پزشکی، نتیجه زیادی را در کوتاه مدت بگیرید، اما توجه داشته باشید که از آنجایی که با روشهای درمانی پزشکی فقط سلولیت شما بر طرف میشود و سبک زندگی شما اصلاح نمییابد، بنابراین ممکن است پس از مدت کوتاهی دوباره سلولیت شما برگردد. اما با اصلاح سبک زندگی و تغذیه درست، سلولیت شما به طور کامل درمان شده و امکان برگشت آن وجود ندارد.
همچنین تحقیقاتی زیادی نشان دادهاند که برخی روشهای درمانی مانند کرایولیپولیز عوارض زیادی برای بدن به همراه دارند؛ بنابراین با انجام آنها ممکن است با مشکلات دیگری مواجه شوید. توصیه ما این است که برای درمان سلولیت روشهای زیر را انجام دهید.
راهکارهای علمی و بهتر درمان سلولیت:
تا به اینجا در مورد دلایل سلولیت و راهکارهای درمانی پزشکی آن صحبت کردیم. شما میتوانید بدون راهکارهای پزشکی هم تغییر قابل توجهی کنید. چندین روش علمی و موثر برای درمان سلولیت وجود دارد که عبارتند از:
1_ ورزش:
ورزش کردن از چند جهت میتواند به کاهش و درمان سلولیت کمک کند. به عنوان مثال ورزش کردن میتواند منجر به چربی سوزی شده و در نتیجه به کاهش سلولیت کمک کند. از طرفی دیگر انجام تمرینات قدرتی میتوانند شل شدن و افتادگی پوست را کاهش داده و به مرور زمان منجر به سفت شدن پوست و کاهش سلولیت شوند.
همچنین تمرینات قدرتی، علاوه بر چربی سوزی و سفت شدن پوست، میتوانند به عضله سازی نیز کمک کنند. عضله سازی به نوبه خود میتواند میزان سلولیت را کاهش داده و یا آن را از بین ببرد.
علاوه بر این، ورزش کردن، جریان خون را در کل بدن و قسمتهایی که دچار سلولیت شده را افزایش میدهد به همین دلیل چربیسوزی و بهبود سلولیت سرعت مییابد.
2_کاهش وزن اصولی:
رژیم غذایی شما ممکن است بر میزان سلولیت تاثیر بگذارد، به عنوان مثال مصرف غذاهای فراوری شده و با قند بالا، میتواند منجر به تجمع چربی در بدن و ایجاد سلولیت شود.
برخی از متخصصان معتقدند که کاهش وزن اصولی ممکن است به برخی از افراد دارای اضافه وزن کمک کند تا سلولیت را کاهش دهند. در واقع از دست دادن چربی اضافی بدن، ممکن است منجر به کاهش و از بین رفتن سلولیت شود. بنابراین پیروی از یک رژیم غذایی اصولی که حاوی درصد مناسبی از ریز مغذیها میباشد، میتواند به درمان سلولیت کمک کند.
با این حال به خاطر داشته باشید، از آنجایی که سلولیت ممکن است در افراد لاغر نیز وجود داشته باشد، بنابراین پیروی از یک رژیم غذایی اصولی و عضله سازی ممکن است به کاهش سلولیت در این افراد نیز کمک کند. افراد لاغری که دچار این عارضه پوستی شدهاند بهتر است تمرینات مناسبی برای کل بدن هم داشته باشند که جریان خون را در بدنشان افزایش دهند.
3_نوشیدن آب:
نوشیدن آب نیز یکی دیگر از راهکارهای کاهش و درمان سلولیت است. در واقع کم آبی میتواند باعث نمایان شدن بیشتر سلولیت شود.
نوشیدن آب کافی، بدن شما را هیدراته نگه میدارد و به افزایش گردش خون لنفاوی نیز کمک میکند؛ همچنین آب بدن شما را شست و شو میدهد و سمومی را که میتوانند باعث ایجاد سلولیت شوند، از بین میبرد.
علاوه بر آن همانطور که در مقاله نوشیدن آب و لاغری نیز گفتیم، نوشیدن آب کافی در طول روز میتواند به فرایند کاهش وزن نیز کمک کند.
4_ماساژ:
یکی از درمانهای امیدوار کننده سلولیت، ماساژ است. ماساژ با باز کردن عروق لنفاوی و دفع سموم، میتواند سلولیت را کاهش دهد. علاوه بر آن، ماساژ میتواند به کشش بافت پوست شما کمک کند؛ این مورد میتواند به از بین بردن گودیهای سلولیت کمک کند.
5_سرکه سیب:
همانطور که در مقاله تاثیر سرکه سیب بر لاغری و افزایش سوخت و ساز نیز گفتیم، مصرف سرکه سیب ممکن است به کاهش وزن کمک کند. برخی از متخصصان معتقدند که مصرف سرکه سیب با افزایش سوخت و ساز و لاغری، میتواند به درمان سلولیت نیز کمک کند. برای کاهش وزن و درمان سلولیت، یک قاشق غذا خوری سرکه سیب رقیق شده را 3 بار در روز بنوشید.
6_مصرف پپتایدهای کلاژن:
در یکی از مطالعاتی که در سال 2015 انجام شده بود مشخص شد که سلولیت در زنانی که پپتایدهای کلاژن مصرف میکنند، کاهش مییابد. در این مطالعه شرکت کنندگان، مکمل خوراکی پپتاید کلاژن را به مدت 6 ماه مصرف کردند. این افراد پس از 6 ماه، کاهش قابل توجهی در سلولیت داشتند.
علاوه بر آن، در این مطالعه مشخص شد کسانی که همراه با مصرف کلاژن پپتایدها، سبک زندگی خود را بهبود میبخشند و کاهش وزن نیز دارند، کاهش بیشتر سلولیت را تجربه میکنند.
سخن پایانی:
در این مقاله دلایل سلولیت را معرفی و راهکارهای درمانی را بررسی کردیم. شما میتوانید با انجام راهکارهای درمانی گفته شده در مقاله، به میزان زیادی سلولیت را کاهش دهید. اما فراموش نکنید که کیفیت پوستی شما شدیدا به رژیم غذایی و میزان فعالیت بدنی شما وابسته است. کسانی که از روغنها و مواد غذایی ناسالم زیادی استفاده میکنند به مرور کیفیت و زیبایی پوستشان کاهش مییابد. پس با تغییر در سبک زندگی، هم سلامتی هم شادابی پوستتان را تضمین کنید.
ثبت ديدگاه