در چند سال گذشته احتمالا با شنیدن کلمه بدنسازی به یاد بدن های بزرگ و وزنه های سنگین می افتین اما پیشرفت علم در این عرصه ثابت کرده که بدنسازی فقط به این موارد خلاصه نمیشه. امروزه روش های تمرینی بسیار متنوعی در ورزش بدنسازی شکل گرفته و چشم اندازهای وسیع تری برای افراد در ورزش بدنسازی بوجود اومده. روش های متنوع، باعث شده که گستره فواید بدنسازی بسیار وسیع بشه. اما در این مقاله به فوایدی اشاره میشه که تقریبا با انتخاب هر روش تمرین،  میشه از مزیت های اون استفاده کرد.

 

فواید بدنسازی

بافت استخوانی بدن به گونه ای ساخته شده که هر چه تحت فشار بیشتری قرار بگیره مقاومت و استقامتش بیشتر میشه. با انجام مداوم تمرین های بدنسازی، بافت استخوانی متراکم تر شده و این تراکم استخوان در سنین بالا میتونه از پوکی استخوان جلوگیری کنه. فشردگی در ناحیه استخوانی میتونه از آسیب دیدگی ناشی از ضربات شدید جلوگیری کنه. عارضه پوکی استخوان در بانوان شایع‌تره به همین دلیل توصیه میشه که در سنین پایین و جوانی بانوان، به وسیله ی تمرین و تغذیه مناسب، بافت استخوانی خودشون رو محکم‌تر کنن که در آینده با مشکل مواجه نشن.

بدنسازی علاوه بر ایجاد استحکام استخوانی، حجم توده عضلانی بدن رو هم افزایش میده. در اصل هدف اصلی از این ورزش افزایش حجم عضلانی یا همون هایپرتروفیه. اگر دوست دارین درباره ی هایپرتروفی بیشتر بدونین به مقاله هایپرتروفی چیست؟ مراجعه کنین. بدنسازی یکی از بهترین ورزش ها برای اصلاح ناهنجاری‌های بدنه زیرا ضعف در عضله ی یک ناحیه ممکنه مانع از حزکت معمول و صحیح اون ناحیه از بدن بشه و به وسیله بدنسازی این ضعف قابل برطرف شدنه. ورزشکاران رشته های دیگه هم معمولا در برنامه ی هفتگی خود برای بهره گیری از فواید بدنسازی، چند جلسه تمرین بدنسازی قرار میدن تا از تحلیل رفتن عضلات جلوگیری کنن. با این روش نه تنها عملکرد خودشون رو بهبود میبخشن بلکه از آسیب دیدگی هم جلوگیری میکنن. تمرین مداوم میتونه روند کاهش توده عضلانی در پیری رو کند کنه و دردهای ناشی از کهولت سن رو کاهش بده.

 

افزایش متابولیسم و کاهش وزن

یکی دیگه از فواید بدنسازی کاهش وزن و رسیدن به یک بدن ایده آله. که با انتخاب یک تمرین مناسب و یک رژیم غذایی علمی این کار انجام میشه. به بهره گیری از تمارین بدنسازی میشه توده ی چربی بدن رو کاهش داد. در نتیجه ی کاهش چربی، وزن بدن کاهش پیدا میکنه. پس این ذهنیت که بدنسازی فقط افزایش وزن و حجیم شدن بدنه، غلطه و بسته به هدف ورزشکار و نوع تمرین، نتایج میتونه متفاوت باشه.

هرچه توده ی عضلانی بیشتر باشه سوخت و ساز بدن هم بیشتر میشه در نتیجه بدنسازی سوخت و ساز بدن رو هم افزایش میده بدین معنی که یک بدنساز نسبت به افراد معمولی انرژی بیشتری مصرف میکنه و بدنی سالم تر داره. به طور کلی فعالیت ورزشی میتونه گردش خون و عملکرد قلب رو بهبود ببخشه که بدنسازی هم از این قضیه مستثنی نیست. در مطالب بالا به طور کلی در رابطه با فواید بدنسازی بحث کردیم ولی فواید بدنسازی به همین چند جمله خلاصه نمیشه.

 

بدنسازی ورزشی امن برای تناسب اندام

در تحقیقاتی که روی ورزشکاران در رشته های بدنسازی، کراس فیت، وزنه برداری قدرتی، ژیمناستیک، ورزش های گروهی و دوندگی انجام شد، نشون داده شد که آمار مصدومیت بدنسازان بسیار کم تر از دیگر ورزش هاست. نسبت مصدومیت در بدنسازی درحدود یک دهم ورزش های وزنه برداری قدرتی و ژیمناستیکه و مصدومیت در دوندگان تقریبا پنجاه برابر بدنسازان حرفه ایه.  ضربه شدید، تغییرات سریع سرعت یا جهت حرکت، تکرارهای بیش از اندازه و یا حتی حرکت با دامنه ی بیش از اندازه عامل ایجاد آسیب دیدگی هاست. ورزش های دسته جمعی پر از حرکت های انفجاری و ناگهانی هستن و دسته ی دیگه ای از ورزش ها مانند دوندگی دارای تکرارهای بیش از حد مانند کوبیدن مداوم پاها به زمین هستن و همچنین برخی از ورزش ها در بردارنده ی ضربه های شدید وارده به بدن هستن.

اما تمارین بدنسازی در صورتی که به صورت صحیح و اصولی انجام بشن، تقریبا دارای هیچ برخورد و یا ضربه شدیدی نیستن زیرا این تمارین اساسا شامل حرکات آهسته و کنترل شده و با دامنه ی حرکت طبیعی هستن. پس اگر به دنبال ورزشی بدون داشتن استرس در رابطه با وارد آمدن آسیب های دائمی که تمام عمر وبال گردنتون باشه میگردین، بدنسازی رو انتخاب کنین و از فواید بدنسازی بهره مند بشین.

 

افزایش قدرت کاربردی بدن

امیدوارم شما جزو اون دسته از افراد نباشین که فکر میکنن ورزش بدنسازی نمیتونه به اندازه ی دیگر ورزش ها عملکرد بدن رو بهبود بده و فقط در ظاهر به بهبود بدن می پردازه. اما این نظر درست نیست. بزارین به طور ساده موضوع رو روشن کنم. قدرت، زمانی کاربردیه که عملی سودمند و هدفمند باشه. مثلا شمارو در بلند کردن و جابه جا کردن اشیاء منزل کمک کنه. پس نگهداری و افزایش توده ی عضلانی به خودی خود کاربردی و سودمنده.

از فواید بدنسازی که اونو از دیگر ورزش ها متمایز میکنه، افزایش کل توده عضلانی در نقاط مختلف بدنه. این هارمونی در افزایش ماهیچه عملکرد رو توی هر ورزش دیگه ای بهتر میکنه. ولی ورزش هایی مثل وزنه برداری، دومیدانی و … از این ویژگی بهره مند نیستن و پیشرفت در یکی از اونا دلیل پیشرفت در ورزش دیگه‌ای نمیشه. برای مثال اگه شما خوب میدوین نمیشه گفت که شما فوتبالیست خوبی هم هستین اما اگه به وسیله بدنسازی عضلات پاهاتون رو تقویت کنین حتما به شما هم در دویدن  هم در فوتبال کمک میکنه.

علت برتری بدین جهته که رشته ی بدنسازی روی قسمت خاص و ماهیچه ی خاص تمرکز نداره و کل عضلات بدن رو در بر میگیره و طبیعتا ماهیچه ی بزرگتر نشون دهنده ماهیچه ی قوی تره و هرچه ماهیچه قوی تر باشه کاربرد بیشتری داره.